19 януари, 2007

Демонстранти под наем

Германският сайт Erento.com, предлагащ под наем повече от 820 хиляди различни стоки, откри нова рубрика – сега всеки желаещ може да си наеме до 300 демонстранта за участие в митинги, демонстрации и други публични акции, предава AFP.
Демонстрантите под наем са събрани от всички кътчета на Германия. Към всяка кандидатура се прилага индивидуално досие със снимки на кандидата, в което е посочен полът му, възрастта, височината, теглото, цвета на кожата, на очите и косата, размерът на обувките, местожителството, владеенето на чужди езици и сумата, която трябва да се предпати за 6 часа.
Стойността на наема на един демонстрант варира от 10 до 30 евро на час. Да наемеш демонстрант за цял ден пък ще ти коства 145 евро. Освен това, в резюмето съществува уговорката, че демонстрантите под аренда далеч не са готови да участват във всички публични акции.
„Искам да обърна внимание на това, че считам за невъзможно участието в демонстрации на крайни екстремисти или расисти“ - пише един от предлагащите се под аренда.
Освен участници в демонстрации, на сайта може също така да се вземе под наем специално облекло, мегафони или фургони със високоговорители.
Идеята за създаване на специалната услуга под аренда хрумнала на създателите на сайта Erento, след като през декември 2006 година Съюзът на лекарите и болниците в Германия бил наел за 5 хиляди евро 170 безработни за участие в протест срещу реформите в здравеопазването.

Няма коментари: