26 януари, 2007

Звукът от повръщане е най-противният на света

На някои им е неприятен звукът от нож, стържещ по чиния, други не понасят детски плач, но за най-противен в света единодушно е признат звукът, съпровождащ повръщането, съобщава BBC.
Това са официалните резултати от международния научен интернет експеримент BadVibes, в който са взели участие повече от един милион души в целия свят.
Професор Тревор Кокс от Салфордския университет във Великобритания е организирал експеримента в рамките на своето изследване на звуковите предпочитания на хората от каменната ера до наши дни.
Целта на изследването е изцяло научна: да се определи защо някои звуци предизвикват толкова силно раздразнение у хората, без да се взема предвид зависимостта от културния им произход.
На сайта на експеримента BadVibes се предлага на посетителите да изслушат 34 неприятни звука – от изхрачването и отделянето на газове до звука от дрелката на зъболекаря и стържене с нокти по черната дъска – и да оценят степента на противност и непоносимост към всеки един от звуците.
Подобно изследване, проведено през 1980 година, посочва стъргането с мотика по камък като най-неприятният звук. При сегашното изследване първото място е отредено на звуците при повръщане.
На второ място с малка разлика се нарежда звукът от микрофония, а непосредствено след него – детският плач.

Няма коментари: