04 февруари, 2007

Пощенска марка предизвика скандал в Хърватия

Изпратеното на 30 януари 2007 година от град Загреб писмо благополучно пристигна на адреса – редакцията на популярния загребски вестник „Ютарни лист“ и така предизвика голям скандал в Хърватия, съобщи РИА Новости.
Шокиращото е, че на плика била лепната марка със снимката на оглавяващия профашисткото правителство, съществувало от 1941 до 1945 година на Независимата Хърватска Държава (N.D.H) Анте Павелич.
Във връзка с тази скандална случка съботните издания на хърватските вестници задават въпроса: Как става така, че никой от служителите на столичната поща и, преди всичко, пощальонът, не са обърнали внимание на факта, че марката е от 1943 година и е с надпис „N.D.Hrvatska“?
Да не говорим за портрета на Павелич, по време на чието управление в хърватските концентрационни лагери в периода от 1941 до 1944 са били убити стотици хиляди сърби, хървати, цигани и евреи.
Както пояснява пред хърватските медии пресаташето на държавната пощенска служба на Хърватия Мирян Балтазар, печатите на всички пощенски пратки вече отдавна не се правят на ръка – това го прави машина и едва едно на сто писма бива проверявано след това.
Случвало се е пуснати преди десетки години писма все пак да стигнат до адресата, но фактите от скандалния случай нямат аналог никъде по света, отбелязват съботните хърватски издания.

Няма коментари: