05 февруари, 2007

Най-известният състезателен кон в света "се пенсионира"

В Хонконг се "пенсионира" най-известният състезателен кон в света - Мълчалив свидетел. Днешните надбягвания на хиподрума в китайския град ще бъдат последните за него.
Мълчалив свидетел, който навършва 18 години през 2007 г., влезе в историята на 24 април 2005 г., когато спечели своето 17-то по ред надбягване и подобри световния рекорд. По-рано само на три коня се е отдавало да победят 16 пъти последователно.
След огромния си успех Мълчалив свидетел бе преследван от серия от провали, макар че много рядко бе извън призовата тройка. Въпреки това той си остава най-известният състезателен кон в света, а неговият рекорд все още не е надминат от никого.
Мълчалив свидетел е истински символ на Хонконг. През 2006 г. той стана първият кон със свой личен Интернет сайт - в знак на уважение към заслугите му на хиподрума. Остатъкът от живота си конят ще прекара в специален дом за стари коне "Живи легенди" в Австралия, където са намерили последен подслон много велики негови предшественици, се казва в комюнике на Жокейския клуб на Хонконг. За своята 18-годишна кариера Мълчалив свидетел е донесъл но своите собственици почти 8 милиона долара.

Няма коментари: