06 март, 2007

Закоравял пандизчия не иска свобода след 53 години зад решетките

Германец на 71-годишна възраст, който е прекарал последните 53 години в затвора, предпочита да остане зад решетките до края на дните си. Причината е, че закоравелият пандизчия се страхува да започне нов живот. Това съобщиха от управата на германски затвор, предаде АФП.
„Не иска да излезе“, заявява говорител на затвора, в който е задържан Хуберт Ниман.
Старецът има възможност и да бъде прехвърлен през месец март в учреждение с по-лек режим, но дори и това се оказва плашеща перспектива за затворника.
„Не знам къде да отида, ако изляза оттук“, коментира Ниман пред вестник Süddeutsche Zeitung. От изданието успяха да вземат интервю с него, след като историята му предизвика голям медиен интерес и множество журналисти се опитаха да си уредят разговор със затворника.
„Трудните ми години зад решетките вече отминаха. Сега се чувствам като в санаториум“, допълва Хуберт Ниман.
Притеснителният на пръв поглед Ниман всъщност е опасен рецидивист, като продължителната му присъда съвсем не е случайна. За първи път е бил затворен заради изнасилването и убийството на сестра си, когато е бил на 17. След това, по време на краткия период, прекаран извън затвора, той се опитва да убие майка си, а няколко години по-късно изнасилва и умъртвява млада жена.
„Връщах се в затвора по случайно стечени на обстоятелствата“, обяснява Ниман, като бърза да благодари на съкилийниците си, които са му спасили живота, оказвайки му първа помощ при наскоро получен сърдечен удар. „Ако живеех сам, нямаше да има кой да ми помогне“, смята затворникът.

Няма коментари: