21 март, 2007

Ценителите на авто-видеоигри са рискови шофьори


Германски психолози са установили с три отделни изследвания, че любителите на компютърни игри-автомобилни състезания обикновено са агресивни шофьори и по-често попадат в автомобилни произшествия, съобщиха Ройтерс и в. "Индипендънт".
По-рядкото виртуално състезание с коли, обратно, води до по-предпазливо шофиране. Екип, ръководен от д-р Петер Фишер от университета "Лудвиг-Максимилианс" в Мюнхен (Германия), съвместно с Йорг Кубицки от Центъра за технологии "Алианц" първо дали на 198 произволно подбрани мъже и 92 жени на възраст от 16 до 45 да попълнят въпросник за поведението им на шофиране, участието им в катастрофи и дали и колко често играят автомобилни видеоигри.
Учените открили, че онези, които по-често играят видеоигрите, са по-склонни към агресивно и рисково шофиране от хората, които по-рядко играят игрите. Влиянието на видео надбягването с коли е било по-силно изразено при мъжете, отколкото при жените.
Второто изследване показало, че 68 мъже, които са играли една-единствена видеоигра-автомобилно надбягване, поемали повече рискове в ситуации на трафик на компютърен симулатор, отколкото хора, които са играли друг тип игра.
Накрая изследователите накарали 83 мъже да играят автомобилна или друг вид игра и установили, че тези, които са играли на надбягване с коли, съобщили, че имат повече мисли и чувства, свързани с поемане на рискове, отколкото другите видеоиграчи.
Предишни изследвания върху ефекта от видеоигри със стрелби по противници, са показали, че хората, които са запалени по игрите, съобщават за повече мисли и чувства, свързани с агресия.

Няма коментари: