21 март, 2007

Италианците предпочитат театъра пред футбола


Италианските театри са привлекли с близо 1 милион повече зрители в сравнение с футболните мачове и други спортни събития през първото шестмесечие на 2006 г., сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
13,5 милиона души са ходили на театър през първите 6 месеца на 2006 г., а спортните дисциплини са привлекли едва 12,7 милиона зрители, като 9 милиона от тях са били привлечени от футбола, а 3,7 милиона - от други спортове. За пръв път интересът към културата е по-голям от този към спорта, а това е изненадващо, заяви Роберто Гроси - генерален секретар на федерация, в която членуват ръководни дейци в областта на културата, туризма и спорта.
Причините са две - от една страна театралните представления в Италия вече са на значително по-високо равнище и интересът към културата нарасна, а от друга, футболът напоследък е с накърнен имидж.
Общините инвестират повече средства в културата и театъра, допълни той, припомняйки редица инициативи, сред които построяването на театъра Тор Бела Монака в предградията на Рим.
Нараснал е интересът и към изложбите в Италия през 2006 г. , след като посетителите са били с 42 на сто повече, отколкото през 2005 г.
Изложбата "Гоген, Ван Гог" в Бреша е привлякла най-много посетители - 541 547, следвана от изложбата на Антонело да Месина в Рим и ретроспективата на Караваджо в Милано.

Няма коментари: