21 март, 2007

Забраняват спектакъл заради жестока сцена с омар


Италиански магистрати забраниха представянето на спектакълa „Да убиваш, за да ядеш" (Matar para comer) в миланския „Театро Уно" (Teatro I).
Това стана малко преди започването на представлението на екстравагантния аржентински режисьор Родриго Гарсия. Спектакълът се очакваше с нетърпение заради присъствието на сцена, в която главният герой разкъсва на парчета един омар.
Според режисьорския прочит това трябва да символизира човешкото страдание.
Неочаквано известие, пратено от италианските власти до режисьора, обаче забрани „показването на убийство на животно, което се нарича омар".
Според организаторите на спектакъла вината за блокирането му носи Международната организация за защита на животните, която се е обърнала към Прокуратурата, карабинерите, общинската полиция и към местната служба на Гаранта за защита правата на животните.
Организацията поиска спешната им намеса за „предотвратяването на престъплението малтретиране на животните", което трябвало да се извърши в сцена от представлението.
Първоначално режисьорът Гарсия не съобщи за мотивите за спирането на спектакъла, надявайки се да отмени забраната чрез адвоката си.
После обаче изпрати прес-съобщение до медиите, в което се оплака, че Италия е единствената страна, в която творбите му срещат проблеми.
„В католическа Италия ми забраняват представянето на спектакъл. Забраняват го съдии, които носят обувки от кожа и полицаи, които са облечени с ризи, ушити от децата в Азия. Забраняват го политици, които позволяват представянето на ужаси по телевизията", възмути се Гарсия.

Няма коментари: