09 март, 2007

GSM телефон спаси сноубордист


Спорен е въпросът дали мобилните телефони са опасни за здравето на притежателите им. Безспорно е обаче, че мобилният телефон на Томас Мърфи е спасил живота му.
Британският сноубордист бил затрупан от лавина в близост до ски курорт във френските Алпи. Той бил открит в тъмнината от спасителен екип, благодарение на това, че привклякъл вниманието им, размахвайки светещия си мобилен телефон.
Преди това Мърфи се обадил на приятел в Англия, който от своя страна предупредил незабавно френската планинска спасителна служба.
Когато Мърфи забелязал хеликоптера на спасителите, той светнал телефона си и започнал да го размахва. Слабата светлина била достатъчна за екипа да го забележи.
За съжаление, италианският парапланерист Антонио Монтаньо не бил такъв късметлия. Той нямал мобилен телефон и затова прекарал три дена, люшкайки се безпомощно на клона на едно дърво.
Спасителите почти се били отказали поради лошото време, когато накрая все пак го забелязали. Макар че не носел мобилен телефон, за да се обади за помощ, Монтаньо имал яркооцветен в червено и бяло парашут.
Съпругата му изказала категорично мнение за случилото се. Според нея, отсега нататък Антонио ще стои в къщи и ще се занимава с някое тихо и безопасно хоби, като колекциониране на марки, например.

Няма коментари: