30 ноември, 2012

Спящата красавица - има я и още как!


17-годишната американка Никол Делиан страда от рядко заболяване - синдрома на Клайн-Ливайн или “синдрома на спящата красавица”. Едва около 1000 души в света страдат от това заболяване.

Тийнейджърката от Пенсилвания веднъж дори проспала цели 64 дни - от Деня на благодарността, който се празнува на четвъртия четвъртък от ноември, чак до края на януари. Това за момента е най-дългият проспан от нея период.
По време на продължителния си сън момичето се буди само за да яде и да ползва тоалетната. След това отново се връща в леглото.

Майката на Никол - Вики, твърди, че дъщеря й спи по 18 до 19 часа на ден, а когато се събуди, за да яде, се държи като сомнамбул и впоследствие не си спомня какво точно се е случило.
Вики разказва пред журналисти, че диагностицирането на заболяването на дъщеря й е било истински кошмар. Семейството е ходило по болниците дълго време, докато най-накрая доктор от Питсбърг успява да диагностицира заболяването. Той дори предложил как да се справят със ситуацията чрез медикаменти.

“Болните могат да прекарат седмици, месеци и дори години, без да се проявят симптомите на болестта, а после, без предупреждение, те да се завърнат”, пише в сайта на Фондацията на болните от синдрома на Клайн-Ливайн.
Освен с удължено време за сън, симптомите се характеризират с дисориентация, халюцинации, инфантилно поведение и хиперактивна сексуалност в периодите, в които болният е буден.

Според специалистите болните са предимно млади момчета.
Причините за болестта са все още неизвестни.

Медикаменти помагат на Никол да контролира състоянието си. Въпреки това тя успява да проспи Деня на благотворителността, Коледа, Нова година, рождения си ден и първото пътуване на семейството до увеселителния парк “Дисни”.
Последният период на спане за Никол е бил през март. Оттогава тя се страхува, че всеки момент може да заспи и да се събуди неизвестно кога.

Гол мъж "oбязди" статуята на принц Джордж в Лондон

Гол мъж реши да се покачи на паметника на принц Джордж – първия херцог на Кеймбридж.
Неизвестният мъж бил забелязан да размахва ръце и да позира в различни пози от върха на статуята. Това вдигнало на крака полицията и пожарната и районът веднага бил отцепен в радиус от 100 метра заради представлението на ентусиаста.
Според британския вестник „Телеграф“ лондончани подали сигнала за голия мъж, който се покачил на главата на принц Джордж и демонстрирал най-различни пози.
Свиканият спешно екип прекарал известно време в преговори с мъжа, за да слезе от статуята.
След около половин час той бил принуден да слезе и след това отведен в полицията.
Все още няма информация какво го е подтикнало към тази необичайна проява  в центъра на Лондон.


Белгиец откри след 19 г. брак, че жена му е бивш мъж


Жената на 64-годишния белгиец Ян всъщност е мъж. Или по-скоро бивш мъж. Това си признала самата тя (или той?), след като до Ян достигнали слухове, че съпругата му си е сменила пола преди много години.
Ян и жената, която не е точно жена - Моника, са женени от 19 години.
Те вдигнали сватба през далечната 1993 г. По това време Моника, която е с индонезийски произход, била бавачка на децата на Ян от първия му брак. Между двамата пламнала страстна любов и дори имиграционните власти в Белгия, колкото и упорито да опитвали, не успели да спрат порива на сърцата им.
Влюбеният Ян едва успял да вземе разрешение за сватбата, защото подозрителните белгийски власти силно се съмнявали в рождената дата и документите за самоличност на изгората му, се разказва в материал на "Дейли телеграф", цитирани от БТА.

Може би любовта между двамата е щяла още дълги години да осмисля живота на Ян, ако не бе се случило нещо злощастно. Всичко започва с това, че 48-годишната Моника се хваща на работа на пълен работен ден. Тя започнала да се облича младежки и предизвикателно и да си разменя любовни послания с други мъже.

Децата на Ян обаче усетили какви ги върши мащехата им. До тях достигнал и слух, че Моника не е била жена през целия си живот. Това те споделили с Ян, който не се сдържал и попитал съпругата си директно. Тя не се посвенила и потвърдила опасенията.

Тъй като обаче операцията била направена преди познанството й с Ян, Моника не намирала за редно да му споделя миналото си на мъж.
Мъжът не бил забелязал нищо съмнително в поведението на Моника, не открил нито една мъжка черта у нея, дори когато се отдавали един на друг в леглото.
Разстроеният белгиец в момента по всякакъв начин се опитва да разтрогне брака си. В момента съсипаният Ян посещава психиатър. А белгийските власти засега са му забранили да гони съпругата-съпруг от общото им жилище.