19 юли, 2013

Странни хранителни маниери по света

Всяка държава има различна култура и кухня. Понякога чуждите хранителни навици изглеждат меко казано странни и неприятни, но друг път може и да се окажат свежо приключение в рамките на ваканцията.

Ето някои от най-странните хранителни маниери на народи от цял свят.

Според културата в Афганистан гостите трябва да започнат да се хранят първи, да изядат най-много и да седнат най-далеч от вратата. Гостите, които случайно изпуснат парче хляб на пода на стаята, трябва да го вдигнат, да го целунат и да го докоснат до челото си, преди да го върнат на масата. И както в страните от Близкия Изток, Африка и Индия, храната се взима само с дясна ръка, тъй като много хора използват лявата си ръка за бърсане при ходене до тоалетна.

Японците имат репутация на народ с изтънчени и префинени хранителни маниери. Тези правила обаче не се отнасят до яденето на супи с нудъли, вид тънки спагети, при което сърбането е знак за признание по отношение на готварските умения на своите домакини.

В някои части на Перу, Аржентина, Чили и Боливия хранещите се отдават своята чест на индийския еквивалент на майката Земя, като изливат част от напитката си на земята и казват ‘Para la Pachamama’. Този ритуал се нарича ‘ch’alla’.

Китайците имат разнообразие от правила и забрани, които трябва да се спазват по време на хранене. Повечето от тях са свързани с държането на клечките за хранене. Те трябва да се държат с дясната ръка, не трябва да се насочват директно в посока на някого, с тях не трябва да се барабани, те не трябва да се развяват хаотично. Когато не се използват, клечките се поставят върху чинията. Не завирайте клечките в храната си и никога не ги забивайте в купичката с ориз, защото това е лош символ.

В някои части на Етиопия съществува традиция, наречена ‘gursha’, която изисква хората да се хранят един-друг с голи ръце. Хората, включително гостите на дома, сядат в кръг на пода, а в средата е поставена малка маса. Домакините загребват от храната с една ръка и я вкарват в устата на седящия до тях, а след това и в устата на другите хранещи се. Когато всички са хапнали, процедурата се повтаря от седящия до домакините.

В селските региони на Замбия е възприет странен начин да се събуди апетит у хранещите се – за предястие се сервират сушени мишки, като трябва да започнете да ядете мишката откъм главата и да се насочите към тялото, но никога да не ядете опашката,  защото тя се ползва за почистване на зъбите, пише idi.bg. Африканците смятат, че бозайниците са богати на протеини, а освен това са достъпни за бедните.

Монголските хранителни маниери са тясно свързани с номадския начин на живот на монголците. Тъй като работата на животновъдите никога не свършва, местните не разполагат с маси, на които да се хранят, а съобразяват действията си с природата. Ако хората се съберат, за да се хранят, правилата диктуват жената да даде на мъжа си първата хапка храна, ‘deej’, а гостите и всички хранещи се трябва да поемат храната с дясната си ръка. Ако сте се нахранили и не искате да ви сипват повече храна, трябва да поставите ръка върху купата за хранене.

В някои части на Корея е възприето за маниер да се изплюват костите на сготвената риба върху масата или директно върху пода.

Няма коментари: