27 януари, 2007

Слагат заоблени манекени по витрините в Испания

Манекените на витрините в Испания вече стават ... по-заоблени. Опасявайки се, че заради модната тенденция да бъдат слаби, момичетата могат да прибягнат към различни нарушения в храненето, испанското правителство реши да намали размерите на дрехите, а също така да "удебели" манекените на витрините, така че испанките да се чувстват по-слаби, предаде ВВС.
Националният институт за потребителите ще проведе за първи път в историята измерване на действителните мерки на испанските жени. За тази цел ще бъде поискано съдействие от 8 000 жени на възраст от 12 до 70 години.
Министерството на здравеопазването издаде заповед манекените на витрините да станат по-големи и малко по-заоблени, защото в момента дрехите на витрините стоят на "нереални манекени с извънземни пропорции", които тласкат жените към разстройства подобни на анорексията.
Мерките вероятно ще намерят глобален отзив, като се има предвид, че с тези условия вече се съгласиха големи модни къщи в Испания, сред които Mango и Zara. Тези мерки на правителството са продължение на забраната за участие на крайно слаби манекенки по време на модната седмица в Мадрид през септември миналата година.

Няма коментари: