10 декември, 2012

Най-големият хотел в света


Когато бъде открит през 2013-а, невероятните 24 години след планираното, чудовищното комунистическо безумие Ryungyong Hotel (Рюгьон) ще се превърне в най-големия (с най-много етажи – 105) хотел в света. Строи се в столицата на Северна Корея, Пхенян, град, толкова беден, че през нощта улиците му остават неосветени. Вижте подробности за едно от най-безумните комунистически творения, олицетворение на човешката мания за величие.

 „Това е Пхенян, Северна Корея, където на чужденците е забранено да излизат навън без придружител“, така започва разказът на Симон Пари за Daily Mail, който е един от първите чужденци, допуснати да влезе в „гордостта“ на Пхенян.
Това нескопосано копие на Хеопсовата пирамида се извисява на 330 м над Пхенян, има 3000 стаи и трябва да бъде открит следващото лято – невероятните 24 години след първоначалния му пусков срок.
Списание Esquire го описва като „най-ужасната сграда в историята на човечеството“, но най-точният прякор, който стои и до днес, е Hotel of Doom.
Работата по него започва през 1987 г., когато на власт е дядото на Ким Чен Ун – Ким Ир Сен, и е трябвало да бъде открит две години по-късно като контрапункт на домакинството на Олимпиадата в Южна Корея.
Мегаструктурата е завършена доста бързо, но работата по огромното недоразумение (което тогава е щяло да бъде най-високият хотел в света) спира през 1992 г. след колапса на севернокорейският благодетел, СССР. Това е икономическо бедствие, което води до ужасен глад, в резултат на който в Северна Корея умират 3,5 млн. човека.
Грубият строеж по онова време се изчислява на 470 млн. паунда, което за края на 80-те години е около 2% от БВП на Северна Корея. Няма нормално обяснение на подобно начинание, но може би то се дава от над 30-те хиляди статуи на Ким Ир Сен, които стоят и днес в Северна Корея. По онова време гладът е бил такъв, че селяните са яли трева и семена, за да оцелеят.
Шокът за западните анализатори идва през 2008 г., когато отново започва работа по хотела. Миналата година основите му са заздравени, а фасадата облицована в стъкло за 111 млн. паунда.
Бъдещето на „Хотела на обречените“ идва от дълбоките джобове на египетската Orascom Group, която поема обновяването и завършването на хотела през 2008 г., след като подписва договор за $400 млн. за изграждане на мобилна мрежа в Северна Корея.  
Доста любопитен е фактът, че оператор на хотела е Kempinski, но компанията не е разпространила никаква официална информация по въпроса.
Макар хотелът да е изпреварен по височина от Rose Tower в Дубай, по отношение на броя етажи – 105, Ryugyong ще бъде най-големият в света.

Няма коментари: