30 ноември, 2012

Спящата красавица - има я и още как!


17-годишната американка Никол Делиан страда от рядко заболяване - синдрома на Клайн-Ливайн или “синдрома на спящата красавица”. Едва около 1000 души в света страдат от това заболяване.

Тийнейджърката от Пенсилвания веднъж дори проспала цели 64 дни - от Деня на благодарността, който се празнува на четвъртия четвъртък от ноември, чак до края на януари. Това за момента е най-дългият проспан от нея период.
По време на продължителния си сън момичето се буди само за да яде и да ползва тоалетната. След това отново се връща в леглото.

Майката на Никол - Вики, твърди, че дъщеря й спи по 18 до 19 часа на ден, а когато се събуди, за да яде, се държи като сомнамбул и впоследствие не си спомня какво точно се е случило.
Вики разказва пред журналисти, че диагностицирането на заболяването на дъщеря й е било истински кошмар. Семейството е ходило по болниците дълго време, докато най-накрая доктор от Питсбърг успява да диагностицира заболяването. Той дори предложил как да се справят със ситуацията чрез медикаменти.

“Болните могат да прекарат седмици, месеци и дори години, без да се проявят симптомите на болестта, а после, без предупреждение, те да се завърнат”, пише в сайта на Фондацията на болните от синдрома на Клайн-Ливайн.
Освен с удължено време за сън, симптомите се характеризират с дисориентация, халюцинации, инфантилно поведение и хиперактивна сексуалност в периодите, в които болният е буден.

Според специалистите болните са предимно млади момчета.
Причините за болестта са все още неизвестни.

Медикаменти помагат на Никол да контролира състоянието си. Въпреки това тя успява да проспи Деня на благотворителността, Коледа, Нова година, рождения си ден и първото пътуване на семейството до увеселителния парк “Дисни”.
Последният период на спане за Никол е бил през март. Оттогава тя се страхува, че всеки момент може да заспи и да се събуди неизвестно кога.

Няма коментари: