11 януари, 2018

Испанец "възкръсна" малко преди аутопсията си


Испанец, обявен за мъртъв от трима лекари, всъщност се оказа все още жив.

Лекарите откриват това само защото е започнал да хърка на масата за аутопсия, съобщават новинарските репортажи.

Мъжът, 29-годишният Гонсало Монтоя Хименес, е бил затворник в северната част на Испания. Намерен е в безсъзнание в килията си в неделя (7 януари) и е сметнат за мъртъв, според испанския La Voz de Asturias. Трима съдебни лекари потвърждават, проверяват и обявяват смъртта на Хименес, пише OFFNews.

Но четири часа по-късно, точно преди аутопсията на Хименес, се чува шум на масата за аутопсия и бе установено, че е още жив. Това откритие става точно навреме - тялото Хименес дори е било разчертано с водещите линии за аутопсията, разказва член на семейството за La Voz de Asturias.

В момента той е в съзнание и се намира в интензивното отделение в Централна университетска болница на Астурия (HUCA) в Овиедо, Испания.

Но какво точно означава случилото се?

Определянето дали някой е жив или мъртъв може да звучи достатъчно просто, но няма общовалидни принципи, а именно лекарите трябва да се произнесат дали някой е мъртъв. "Ти си мъртъв, когато някой лекар каже, че си мъртъв", заяви в интервю за Live Science д-р Джеймс Бернат (James Bernat), невролог в Школата по медицина в Дартмут Колидж в Ню Хемпшир.

Най-общо казано, човек може да бъде обявен за мъртъв, когато се случи едно от тези две неща: Сърцето им спира да бие и не започва отново или те са в "мозъчна смърт". Един човек се счита, че е в мозъчна смърт, когато той или тя вече няма никаква неврологична активност в мозъка или мозъчния ствол - което означава, че не се изпращат електрически импулси между мозъчните клетки.

Лекарите извършват редица тестове, за да определят дали някой е в мозъчна смърт, като например проверка дали лицето може да диша, обяснява д-р Диана Грийн-Чандос (Diana Greene-Chandos), професор по неврохирургия и неврология в Университета на щата Охайо.

Източник: Дунав Мост

Няма коментари: