04 януари, 2007

Дебелана се заклещи в пещера, извадиха я с парафин и скрипец

Жена с наднормено тегло, която се заклещи в пещера в Южна Африка, остави блокирани още 22-ма туристи за над 10 часа, съобщи ВВС.
Накрая жената трябвало да бъде освободена с помощта на течен парафин.
Дебеланата се заклещила в участък от пещерите Канго, наречен Тунелът на любовта. Инцидентът се случил баш на Нова година.
Човекът, който отговаря за пещерата, заяви, че жената е била предупредена, че може би няма да успее да мине, но тя все пак настояла да пробва.
Сред хората, които останали в капан в Тунела на любовта, след като дебеланката запушила отвора, била и жена с диабет. Наложило се да й бъде доставян инсулин, за да не се стигне до фатален край. Останалите туристи били невредими.
В операцията по отклещването се включили няколко медицински екипа и един хеликоптер.
Хайн Герстнер, мениджър на пещерите Канго, коментира пред ВВС, че акцията е била „скъпо упражнение“, чиято стойност може да стигне 5700 долара.
„Все още не знаем кой ще плати сметката“, оплака се човекът.
Случката станала в ранния следобед на 31 декември, когато жената се заклещила.
Герстнер обясни, че „тя е била уведомена, при купуването на билета си, че е прекалено едра, за да участва в преминаването през този участък“. След това и самият екскурзовод я посъветвал да се откаже, но „било много трудно и неприемливо да се подложи на дискриминация“.
Злощастният участък бил прекалено тесен, жената се подхлъзнала, паднала и се заклещила в процепа, без никакъв шанс да се изкачи обратно сама.
За щастие, тя била млада и останала с акъла си по време на операцията по изтеглянето й, а пък останалите туристи реагирали „изключително добре“ на закучената ситуация.
Хората, които останали под нея, получили одеала, вода и шоколад, докато траела акцията по отклещването.
Един от туристите успял да се изкачи над жената и да вземе подадения отгоре инсулин за диабетичката.
За освобождаването на дебеланата не се наложило разбиване на скалите, а само употреба на скрипец и парафин, с който намазали повърхността на скалите.
След това жената била откарана в болница, но там лекарите установили, че няма никакви наранявания.

Няма коментари: