07 януари, 2007

Указание за употреба на пералня спечели конкурс за най-странни съвети

Не слагайте никого в пералнята. Не изсушавайте мобилния си телефон в микровълновата печка. Уверете се, че не четете телефонния указател, докато шофирате: тези фрази фигурират сред победителите в 10-я конкурс за най-странно предупреждение, организиран от базираната в Детройт Лига от Мичиган, която се бори срещу склонността на американците да завеждат дела със всякакви мотиви, съобщи АР.
Победителите са избрани сред общо 150 предложения, обясни председателят на организацията Робърт Джоунс.
Победителят в 10-то издание на конкурса е предупреждението, лепнато на една пералня: "Не слагайте НИКОГО в тази машина". Производителят на въпросните перални - компанията Huebsch Originators, е започнала да прилага въпросния надпис към продуктите си след смъртен случай, при който човек влязъл в работеща пералня.
Според Боб Уилкинсън, собственик на обществена пералня, изпратил предупреждението-победител, американците са склонни да заведат дело в подобни случаи без да се запитат дали нямат вина за станалото.
Пати Андерсън-Шу, маркетинг директор на производителя на перални Alliance Laundry Systems, обаче твърди точно обратното - че в това съобщение няма нищо странно. Според Центъра за справедливост и демокрация пък такива предупреждения играят изключително важна роля за опазването на обществото.
"Често, единствено благодарение на заведени от наранени потребители дела, производителите са били принудени да приложат ключови предупреждения към опасни продукти, спасявайки живота на милиони хора и предотвратявайки многобройни наранявания", добавят от центъра.
Робърт Джоунс е съгласен, че тези предупреждения са важни, но призовава към проявяване на здрав разум. Текстовете понякога са толкова странни, че хората не им обръщат внимание, добавя авторът на списъка за 2007 г. на 101 най-глупави и странни предупреждения. Обложката на книгата му показва информационен текст към детска количка, който съветва детето да бъде махнато от нея, преда да бъде сгъната...
На второ място в конкурса е указание за използване на моторна лодка: "Не използвайте никога запалена клечка кибрит или непокрит пламък, за да проверите нивото на горивото".
На трета позиция са надписите върху билет от лотарията - "Да не се глади", и към мобилен телефон - "Не се опитвайте да сушите в микровълнова печка". На почетно място е забележката към телефонен указател, която гласи: "Не използвайте указателя, докато шофирате".

Няма коментари: