13 януари, 2007

Тайно българско пиво подлуди Европа

Европейски граждани нахлуват в България с цел да си набавят уголемяваща гърдите бира, съобщи Ananova.
Влизането на страната ни в ЕС отмени всички мита за износ към страните членки, което вдъхнало кураж на много европейци да опитат чудотворния лек.
Ако още не сте се сетили кое е това мистериозно пиво, помагащо на жените в нужда, ощастливяващо толкова много мъже, тази съкровена народна тайна, която - щем не щем, ще трябва да споделим с Европа, ние ви съобщаваме, че става въпрос за “Boza”.
Ananova хвали кафеникавата, сладникава напитка по следния начин: "Зърнената бира, наречена Боза (с главна буква, разбира се), се прави от ферментирало бяло брашно и мая.
Тя се разграбва масово от собственици на барове, търговци и обикновени купувачи от цяла Европа."
Преди няколко дни стана ясно, че румънците щурмуват страната, за да се сдобият със скъпоценната ни бозица, но вече не са единствените обхванати от истерията.
От Ananova цитират австрийския земевладелец Клаус Шмид от ски курорта Шладминг: “Чувал съм за бозата, но тя винаги се оскъпяваше много заради таксите. Сега, след като те паднаха, смятам да почна да я предлагам на туристите”.
Големи възможности се отварят пред производителите на боза. Само и предлагането трябва да е на ниво.
В теле-шоповете вместо лосиони, забъркани от “тайнствени билки открити, съвсем на скоро в джунглите на Амазония”, и таблетки, уголемяващи различни части на тялото, ще се предлага тайнствената българска напитка Боза, чиято тайна се пази от родопските баби.
Ако не вярвате в истерията около българската боза, си припомнете интервюто с бандата Kultur Shock. Марио искаше искрено да помогне на момичето, което го бе помолило за пратка боза, но как да й занесе, при тези драконови мерки за сигурност по митниците?
Сега можем да успокоим девойката - днес Европа, утре по целия свят. Рано или късно бозата ще навлезе и в Щатите.
Така е! Влязохме в Eвропа, но не може само да взимаме, трябва и да даваме. Шкембето нищо чудно да се окажа следващият продукт, поел в западна посока, като най-добрият бульон трезвé.
Дали България ще стане по-известна с бозата, отколкото с киселото мляко?
Дали “българска боза” ще се споменава гордо като “кубинска пура” или “самоковски картоф”? Е не, че картофът е световно явление, но е добър пример за региона.
Едва ли ще постигнем подобни висини, но който твърди, че Европа не дава шанс на родната продукция, да се засрами и да иде в ъгъла. Аман от песимисти.

Няма коментари: