13 февруари, 2007

Туркменистан увеличава броя на интернет-кафенетата - от 1 на 3

Броят на интернет - кафенетата в изолирания от външния свят Туркменистан може да нарасне до три (от едно), съобщава държавната компания Туркментелеком, цитирана от Ройтерс.
В неделя в страната бяха проведени избори за президент, много време преди които чиновниците прогнозираха победата на изпълняващия длъжността президент Курбанкули Бердимухамедов.
В навечерието на изборите той намекна, че ще смекчи някои решения на диктатора Сапармурад Ниязов, който почина през декември 2006 година. Бердимухамедов обеща на народа също така и масов достъп до интернет.
Представител на Туркментелеком съобщи в понеделник, че в столицата ще бъдат открити още две точки за достъп до световната мрежа.
„В телеграфните агенции на „Руския базар“ и до ресторант „Ак Алтъйн“ тази седмица или в началото на следващата ще бъдат открити две интернет кафенета, във всяко от които ще има по пет компютъра. Достъпът ще е свободен“, каза той.
В момента в Туркменистан до интернет има достъп само един процент от населението, а много сайтове, неизгодни за властите, са блокирани. Международната организация „Репортери без граници“ през ноември 2006 година включи Туркменистан в списъка на 13-те държави - „врагове на интернета“.

Няма коментари: