13 февруари, 2007

Дават 25 млн.долара на този, който успее да премахне вредните газове от въздуха

Самолетният магнат Ричърд Брансън обяви, че предлага награда от 25 милиона долара за този, който успее да измисли най-добрият начин за изчистване на атмосферата от вредните газове и борбата с глобалното затопляне.
Брансън обяви наградата в компанията на бившия американски вицепрезидент Ал Гор и британския дипломат Криспин Тикъл. Той заяви, че се надява сумата да подтикне хората към изобретателност и иновации с мисълта за спасяване на човечеството от саморазрушение.
"Хората създадоха проблема и затова трябва да го решат", каза той на пресконференция, на която беше обявено началото на Предизвикателството Девствена Земя. Брансън отхвърли предположението, че той като собственик на авиокомпания, е лицемерен като обявява наградата. Мога да приземя моите самолети днес, но това място ще бъде заето просто от машините на Бритиш Еъруейз, каза още той и посочи, че инвестира достатъчно средства в по-екологично гориво и двигатели.
Предложението за наградата ще тече пет години, а идеите ще се оценяват от жури, в което влизат Брансън, Гор и Тикъл, както и американските учени Джеймс Хенсън, Брайтън Джеймс Ловлок и австралийския еколог Тим Фланъри. Победителят трябва да предложи начин за премахване на въглеродните газове (1 милиард тона на година ) от атмосферата за 10 години.
В началото на проекта ще бъдат изплатени 5 милиона долара от наградата, а останалите 20, в края. Ако не бъде определен победител, журито ще увеличи периода на състезанието.

Няма коментари: