01 февруари, 2007

Създадоха лекарства, които се пушат

Калифорнийската фармацевтична фирма "Alexza Pharmaceuticals" в Пало Алто разработва лекарства за мигрена, болки, паника и тревожност, които се "пушат" и също както никотина в цигарите минават през белите дробове и постъпват в кръвта почти мигновено, като действат за секунди, предаде Ройтерс.
Компанията е основана от предприемача Алехандро Зафарони, създал фирмата за никотинови лепенки "Alza". Основното лекарство за пушене на компанията е изпаряван вариант на лекарството прохлорперазин, който действа срещу мигрени. Понастоящем медикаментът се използва като течност орално или под формата на свещички и помага при остро гадене.
Понякога се инжектира венозно в болниците при тежки мигрени, но е неудобно за лечение в домашни условия. Затова "Alexza" иска да разработи лекарството във форма, удобна за инхалация. Инхалаторът съдържа комплект, задействан с акумулаторни батерии, който загрява тънко покритие от лекарството и създава пари, които могат да се вдишват.
До края на март ще са готови резултатите от клинични изпитания на лекарството срещу мигрена. То може да се появи в аптеките през 2010 г. Компанията, която произвежда инсулин на прах, изпробва също лекарства срещу болки, паника и тревожност, както и такива, действащи срещу тревожност у болни от шизофрения.

Няма коментари: