02 февруари, 2007

Направиха бира от мляко


В магазините на японския град Накасибу от 1 февруари пускат в продажба необикновена бира, носеща името „Bilk“, съобщава Лента Ру. Бирата е приготвена по всички правила, с тази разлика, че вместо вода е използвано краве мляко.
Единствената технологична сложност при приготвянето на новата напитка е в това, че млякото трябва да бъде загрявано с помощта на топъл въздух, защото при обичайното загряване може да кипне.
В горещата течност се добавят бирени дрожди и хмел. Първоначално получената бира прилича на чай с мляко, но впоследствие придобива обичайния си вид.
Идеята да прави бира от мляко е хрумнала на един японски фермер, след като се сблъскал с проблеми при продажбата на селскостопанската си продукция.
Предприемчивият селянин споделил идеята си с пивоварна компания, която я приветствала и веднага се захванала с производството на необикновеното пиво.
Името на напитката произлиза от думите beer и milk. А самата бира, както твърди производителят, е с отличен плодов привкус и необикновен послевкус.
„Bilk“ се продава в бутилки от по 0,33 литра. Препоръчителна цена - 380 йени (около 2.40 евро).

Няма коментари: