06 февруари, 2007

Непалец получи статут на "двуполов гражданин"

Властите в Непал дадоха едновременно мъжки и женски статут на гражданин на страната, който се облича и се държи като жена, предаде BBC.
40-годишният Чанд Мусалман получи безпрецедентния юридически статут.
Както в повечето азиатски страни, в консервативен и религиозен Непал има доста хора, които са се родили мъже, но се държат като жени.
Все още не е ясно в какво се изразява на практика даденият на Мусалман необичаен статут.
В навечерието на наближаващите избори, групи правителствени чиновници обикалят страната, изготвяйки сертификати за гражданство.
Една такава група е посетила селото на Чанд в Западен Непал.
Мусалман, който не си е правил операция за смяна на пола, е помолил чиновниците да напишат в документа, в графата, в която се указва пола на гражданина, думите „мъжки“ и „женски“. Отказали му, но обозначили половата принадлежност с думата „двойна“.
Местната организация на борците за правата на сексуалните малцинства „Обществото на синия брилянт“ оцени случилото се като своя победа и благодари на правителството за тази крачка.
В миналото организацията обвиняваше както полицията, така и маоистите за нападенията над транссексуални по улиците на Катманду.
Сега движението успя да внесе в новата конституция, която ще бъде разработена след изборите, предложение за защита на правата на сексуалните малцинства.

Няма коментари: