18 февруари, 2007

Дневниците на Мусолини са фалшиви

Откритите в Швейцария дневници, за които се предполагаше, че са на Бенито Мусолини, са фалшиви, предаде Ройтерс, позовавайки се на сп. "Еспресо".
"Еспресо" съобщи, че дневниците са му били предложени за публикация през ноември 2004 г., но списанието е отказало, защото текстовете не били автентични.
"Грешни имена, граматически грешки, хронологически несъответствия и неточности", е заключението на Емилио Джентиле, уважаван историк, на когото списанието възложило да прегледа дневниците. В доклада си той пише, че има основателни причини да се съмнява, че авторът на петте тетрадки е Бенито Мусолини.
Сенаторът Марчело Дел Утри обаче настоява, че дневниците са истински. Те ще бъдат публикувани след 6 до 12 месеца, за да види светът "човешкото лице на мъжа, въвлякъл Италия в бедствения съюз с Адолф Хитлер".
Сред издателствата, които са проявили интерес към дневниците, е "Мондадори", което се контролира от семейството на Берлускони.
Според сенатора петте тетрадки, в които Мусолини всеки ден е водил записки, са били съхранявани в дома на човек, който по време на Втората световна война е бил партизанин и неотдавна е починал. Той е участвал в арестуването на Мусолини през 1945 г. и е взел със себе си част от документите, които са били при дучето по време на ареста.
Според "Еспресо" много части от дневниците са като преписвани от вестникарски публикации. Авторът им също прави няколко елементарни правописни грешки и явно обърква основни исторически фигури.

Няма коментари: