08 февруари, 2007

Италия изнася изкуствен сняг за Сибир

Въпреки че температурите в Красноярск са минус 10 градуса, не винаги ски-пистите му са в добро състояние. За да бъдат поддържани нормално, много често им е необходим изкуствен сняг, внос от Италия, съобщи вестник „Соле 24 оре".
Фирмата от северноиталианския град Болцано „ТехноАлпин" е световен лидер в производството на изкуствен сняг. Нейни апаратури за сняг се купуват както от Финландия, така и от Аржентина. Бизнесът в света с изкуствен, или програмиран сняг, както е техническото му наименование, завърта 300 милиона долара годишно. Само „ТехноАлпин" печели 75 милиона евро годишно от снежното си производство.
Анормалната и топла зима тази година доведе до бум в исканията за изкуствен сняг от страна на многобройни ски-писти. За да им отговорят, италианските фирми за сняг работят нон-стоп и на пълен режим. Производството на програмиран сняг се извършва със специални машини, наподобяващи оръдия. 25 хиляди евро е минималната цена за „доза" сняг, покриващ 100-метрова ски-писта. 1-2 евро струва куб.м.изкуствен сняг.

Няма коментари: