18 февруари, 2007

Клеопатра се извъди грозотия, любовникът й – също


Марк Антоний и Клеопатра – една от най-романтичните двойки в историята, се оказаха далеч не такива красавци, каквито Холивуд се опитва да ни внуши, че са били, заявиха учени, цитирани от ВВС.
Специалисти, изучавали сребърна монета на над 2000 години с лика на Клеопатра и Марк Антоний, открили, че египетската владетелка е имала остра брадичка, тънки устни и остър нос.
Римският й любовник пък е имал изпъкнали очи, тънък врат и крив нос.
Малката монета е изследвана от експерти в Нюкасълския университет. Тя датира от 32-ра година преди Новата ера и е открита в колекция, принадлежала на Обществото на антикварите в Нюкасъл.
„Популярният имидж на Клеопатра е, че тя е красавица, обожавана от римски политици и пълководци“, коментира Клеър Пикърсгил, асистент-директор в археологическия музей на университета.
„Според скорошното проучване обаче, истинският й образ се различава доста от тези представи“, каза още Пикърсгил.
Според директора на музея – Линдзи Алисън-Джоунс, лицата, изобразени върху монетата, са различни от образите на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън /изиграли историческата двойка/.
„Според римските историци, Клеопатра е била интелигентна и харизматична личност, и е имала прелъстителен глас. Но те не споменават нищо за красотата й“, каза още тя.
По думите на специалистите, сребърният денар /стара римска монета, бел. ред./, е изсечена в монетния двор на Марк Антоний. От едната страна е изобразено лицето на римския владетел, а Клеопатра е от другата.

Няма коментари: