25 февруари, 2007

Пускат двуезичен вестник в Шотландия

В Шотландия започва издаването на първия в историята на страната вестник на два езика, който трябва да обслужва нарастващото полско население в района на Highland, което е централната планинска част.
Вестникът, наречен Gazeta z Highland или "Вестник от Хайланд" ще бъде публикуван от разположения в Голспи вестник Northern Times. Той ще има 16 цветни страници и ще бъде с размерите на таблоид. Статиите ще са на полски и на английски език.
В района на Highlands вече живеят и работят над 5 хиляди поляци. Зам-главната редакторка Алисън Камерън заяви, че двуезичният вестник ще помага на местните хора да разберат, какви са проблемите ня поляци и в същото време ще помага да поляците да учат английски. Полската журналистка Йоана Напйоровска, която живее в Инвернес, ще пише за вестник Gazeta z Highland.
Първият брой излезе офицално днес и беше представен в редакцията. Напйоровска съобщи, че както новини вестникът съдържа важни телефонни номера на полицията, бързата помощ, пожарната и ключови фрази на английски език.
Идеята за създаване на вестника е била на полската журналистка и на Камерън и най-после е осъществена след 18 месечна подготовка. Поляците оказаха голямо и ползотворно въздействие на района на Highlands и вече имат своя интернет страница на адрес www.polness.org.uk, която е спонсорирана от местното правителство.
Политическите парии призоваха поляците да се включат в избирателния процес, тъй като са граждани на ЕС и имат право да гласуват в местния вот, който ще се проведе през май в Шотландия.

Няма коментари: