27 март, 2007

100 грама истинска паста изискват литър вряща вода


Въпреки че италианците смятат себе си за експерти по приготвяне на паста (спагети, макарони, фузили и др.), много от тях не знаят златните правила за варенето й, писа италианският електронен всекидневник Affari Italiani.
Първото желязно правило е, да се свари един литър вода с десет грама едра сол за всеки сто грама паста. За тестения продукт "букатини", който наподобява спагети с дупки, е необходимо повече количество вода, тъй като те са доста твърди.
Водата трябва да кипне в покрит с капак съд върху голям котлон. Колкото е по-голям пламъкът, толкова по-бързо водата ще кипне отново, след като в нея бъде сложена пастата.
Не трябва в никакъв случай да се допускат паднали на дъното на тенджерата макарони или ригатони заради некипнала вода.
За късия вид паста може да се използва дълбока или плитка тенджера, а за дългата е задължителен дълбокият съд.
Солта се слага само при кипването на водата. Чак след две-три минути се прибавя пастата и се разбърква само с дървен прибор.
Ако след прибавянето на пастата водата не успява да заври отново, може да се прибави капак върху тенджерата, но той трябва да е захлупен само наполовина.
Пастата се вари точно толкова минути, колкото е посочено върху опаковката й.
Абсолютно забранено е да се спира варенето на продукта, наливайки студена вода в тенджерата, защото става превръща лепкав и може да бъде поднесена в този си вид само от германци или англичани, пише италианското издание.
Един истински италианец никога не къса на две спагетите, а ги оставя да врят цели, поставяйки ги в тенджерата като "букет", чиито стръкове се свличат един по един в съда.

Няма коментари: