27 март, 2007

Хора, пътища, пеперуди...


Едното платно на голяма магистрала в Тайван ще бъде затворено, за да бъдат предпазени над 1 милион пеперуди, които прекосяват шосето по време на сезонната си миграция, съобщи ВВС.
Насекомите, които през зимата живеят в южните части на острова, преминават разстояние от около 600 метра по протежение на магистралата, за да стигнат северните райони, където се размножават.
Много от пеперудите, които предприемат пътешествието, не успяват да достигнат крайната си цел, обясниха експерти. За да им помогнат, специалисти ще опънат предпазни мрежи и ще поставят ултравиолетови лампи.
Мрежите имат за цел да накарат пеперудите да летят по-високо, намалявайки вероятността да умрат между автомобилите.
Лампите пък ще бъдат поставени под някои части от магистралата, издигнати върху укрепителни колони, така че да примямат насекомите да минат отдолу, където няма коли.
Властите в Тайван признаха, че затварянето на едното платно на магистралата ще предизвика задръстване, но заявиха, че въпреки това си струва да предприемат тази мярка.
“Хората трябва да съжителстват с другите видове, било то и мъничка пеперуда”, каза Лий Тай-минг, от Националната агенция по пътищата
Всяка година хиляди пеперуди умират, тъй като вихърът, предизвикан от разминаването на колите с висока скорост по пътя, ги повлича под гумите или ги размазва по стъклата на автомобилите.
Еколозите се надяват тройната предпазна мярка – затварянето на платното, защитните мрежи и ултравиолетовите светлини, да увеличи драстично шансовете на насекомите да достигнат северните райони.

Няма коментари: