09 март, 2007

"Тайм" класира най-разтърсващите престъпления на ХХ век

През изминалия ХХ век много престъпления не само разтърсиха света, но и останаха завинаги запечатани в колективната памет.

Американското списание "Тайм" направи допитване сред криминолози от целия свят и състави списък на 25-те най-запомнящи се престъпления на ХХ век, пише в. "Кориере дела сера".
В списъка попада отвличането на сина на прочутия авиатор Чарлз Линдбърг, извършено през далечния февруари на 1932 г. Бебето е едва на 20 месеца, когато е похитено. В продължение на два месеца и половина Америка е разтърсена от какви ли не слухове за участта на отвлеченото дете.
Тялото на бебето, безжизнено и обезобразено, е намерено през май същата година близо до къщата на авиатора. Разследването показва, че детето е починало малко, след като е било отвлечено.

В категорията на насилие срещу деца или малолетни сред 25-те най-запомнящи се престъпления на ХХ век попада още и зловещото деяние на депресираната американска майка Андреа Йейтс, която през лятото на 2001 г. уби петте си деца, като ги удави във ваната в дома си.
През 1996 г. в САЩ е убито 6-годишното изключително красиво американско момиченце Джон Бенет Рамзи, нашумяло от конкурси за красота за малки момичета и известно с прякора "Куклата Барби на американските мечти".
Престъплението, чийто извършител беше задържан едва 10 години по-късно в Тайланд, също е в списъка на най-разтърсващите криминални деяния на ХХ век. Не е нужно обаче да се стига до убийство на дете, за да бъде шокиран светът.

Скандалната любовна история на американката Мери Кей Льотурно, преподавателката, която се влюби в 12-годишния си ученик, прелъсти го, дори забременя от него и му роди две деца, също е сред най-разтърсващите криминални афери на отминалия век. За това си деяние учителката получи 7-годишна присъда за изнасилване.

Няколко престъпления попадат в категорията на най-големите грабежи в сферата на изкуството. Сред тях е кражбата на картината "Джокондата" от френския музей Лувъра през август 1911 г.
Грабежът разтърсва Франция до такава степен, че границите на държавата са затворени, а някои поети авангардисти като Аполинер - арестувани. Дори Пикасо е сред заподозрените за извършването на грабежа.
По-късно в Италия е арестуван Винченцо Перуджа, истинският извършител на престъплението, който откраднал платното, за да го продаде на Апенинския полуостров, защото смятал, че законен собственик на "Джокондата" трябва да бъде италианската държава или някой италианец.
През януари 1914 г. Италия връща картината на Лувъра, а за извършеното от него патриотично престъпление Перуджа е осъден само на няколко години затвор. Кражбата през август 2004 г. на платното "Викът" на Едвард Мунк, извършена от музей в Осло посред бял ден, пред очите на уплашени посетители, също разтърси ХХ век.

В категорията на най-прочути криминални деяния на серийни убийци попадат "подвизите" на Джон Уейн Гейси, арестуван и осъден в САЩ в края на 70-те години на ХХ век за 33 убийства на момичета и младежи. Гейси е познат още с прякора "убиецът, който се обличаше като клоун".
Тук попадат и престъпленията на Тед Бънди, жителя на щата Флорида с лице на обикновено американско "добро момче", на чиито плещи лежат над 100 убийства.

В списъка на знаменитите престъпления на миналото столетие е и прословутият "Унабомбър", или преподавателят по математика, американецът Тед Качински, който със своите писма-бомби, изпратени до редица американски университети и авиокомпании от края на 70-те години до началото на 90-те години на ХХ век уби трима души и рани 23 души.

Обирът на влака от Глазгоу за Лондон на 8 август 1963 г. , при който само за 15 минути са откраднати 2,5 милиона лири стерлинги, остава в историята като Големия влаков обир и също попада в списъка на сп. "Тайм" за най-запомнящите се престъпления на ХХ век.

Сред включените в списъка на "Тайм" бележити престъпления на отминалия век има и няколко, които могат да бъдат поставени в категорията "звезден прах".
Това са убийството на гангстера Джони Стомпанато, приятел на актрисата Лана Търнър, застрелян от дъщеря й Черил при законна самоотбрана, или убийството на съпругата на Роман Полански - Шарън Тейт, застреляна, когато е бременна в осмия месец в дома си в Лос Анджелис от банда младежи, ръководена от Чарлз Мансън.
В тази категория сп. "Тайм" поставя и убийството на съпругата на прочутият състезател по американски футбол О'Джей Симпсън - Никол Браун, и на нейния приятел Рон Голдман, както и убийството на дизайнера Джани Версаче в Маями през 1997 г.

Сред най-големите престъпления на 20 век е и аферата с човека-маймуна, позната още като аферата с човека от Пилтдаун.
Всичко започва през далечната 1912 г., когато палеонтологът аматьор Чарлз Даусън открива в района на селцето Пилтдаун в графство Съсекс в Англия останки на мистериозно праисторическо създание, което учените бързо определят като липсващото звено между маймуната и човека. Заблудата трае 40 години и останките на праисторическото създание са изложени в Британския музей.
Едва през 1953 г. обаче се разбира, че става дума за пълна фалшификация. Анализи потвърждават, че останките изобщо не са на праисторическо създание, а са череп от човек и челюст от орангутан, датиращи само отпреди 500-600 години.
И до днес си остава обаче мистерия кой точно ги е заровил край Пилтдаун с цел да постави началото на легендата за Пилтдаунския човек. Учените по целия свят обаче са единодушни, че това е най-голямото престъпление срещу познанието в света.

Няма коментари: