27 март, 2007

Умните деца се разтоварват от стреса с хеви метъл


Интелигентните и надарени тийнейджъри често слушат хеви метъл, за да се справят с напрежението, на което са подложени заради таланта си, пише в. "Дейли телеграф", цитирайки резултатите от изследване на специалисти от университета на Уоруик.
Данните от проучването, обхванало 1057 възпитаници на Националната академия за даровити и талантливи младежи, със сигурност ще успокоят родителите, които се притесняват, че дългокосите им отрочета са фенове на "Айрън мейдън", Ей Си/Ди Си и техните музикални наследници.
Изследователите установили, че слушането на хеви метъл не е признак на лошо поведение и на слаби академични умения, в действителност помага на надарените ученици да се справят със стреса.
"Съществува схващане, че даровитите младежи слушат класическа музика и четат много, но то се оказва погрешно. Тези деца са изложени на по-голямо напрежение в сравнение с връстниците си и за тях по-твърдата музика е начин да се освободят от него", споделят авторите на изследването.
Те установили, че 36 процента от участниците в допитването са почитатели на рока, 18 процента - на ритъм енд блуса, а 14 процента - на попмузиката. Хеви метълът се оказал предпочитан стил за 6 процента от интелигентните младежи. Психолозите обаче открили, че повечето от тях са с ниско самочувствие и с проблемни взаимоотношения с родителите и приятелите си.

Няма коментари: