27 март, 2007

Разкриха тайната на Кока-Кола


Тайната формула на напитката Кока-Кола, която световно известната компания пази като зеницата на окото си от 1886 г. досега, е разкрита, съобщи ръководителят на действащия в Турция Съвета на мира на фондация "Свети Николай" Муамер Карабулут.
През септември миналата година той внесе съдебен иск срещу компанията Coca-Cola, като поиска да бъде разкрита формулата за произвежданата от нея напитка.
"Научихме най-пазената професионална тайна в света. Разбрахме формулата на Кока-Кола, проучвайки материалите, които на делото, водено в съда по въпросите на потребителите в Анталия, ни предоставиха адвокатите на компанията", каза Карабулут.
Според него тайната рецепта на аптекаря от Атланта Джон Памбертън включва "захар (%10.58 W/V), фосфорна киселина (0.544 G/L), кофеин (150 MG/L), карамел (%0.11), въглероден двуокис (7.5 G/l) и екстракт от "Кока-Кола" (%0.015 W/V)".
"По-рано в пресата се появяваше информация за състава на напитката, но тя не беше толкова подробна и не съдържаше точна информация за екстракта. Съобщаваше се, че в Кока-Кола има екстракт от различни листа, корени на дървото мимоза и ароматни добавки", продължи Карабулут.
Изследване е установило, че всъщност е естественият оцветител "кармин" или хранителната добавка "кошенил" /cochineal/. В хранителната промишленост той е известен като карминова киселина, която има международен индекс Е-120, добави Карабулут.
Той припомни, че делото срещу Coca-Cola беше заведено въз основа на турското законодателство, съгласно което производителите на хранителни продукти трябва да информират потребителите за съдържащите се в тях вещества.

Няма коментари: