21 март, 2007

Разкриха какво прави човека "чучулига" или "сова"


Генът-часовник, наречен period-3, отговаря за ритмичната последователност на съня и будното състояние и прави човека "чучулига" или "сова".
Повечето хора се нуждаят редовно от 8 часов сън, но съществуват и много изключения. Най-известните и често цитирани сред тях са Наполеон Бонапарт и бившият премиер на Велибритания Маргарет Татчър.
В човешката популация са открити два варианта на този ген: къса и дълга верига.
Изследователи от университета "Съри" (Surrey University) са изследвали хора с различна дължина на генетичната последователност. В продължение на 48 часа участниците в експеримента са бодърствали и са изпълнявали различни тестове за концентрация на вниманието и скорост на изпълнението.
Резултатите показват, че повечето хора се справят безболезнено с поставени задачи въпреки безсънните часове. Най-труден се оказва периодът между 4 и 8 часа сутринта, през който хората с дълги вериги на генетичната последователност показват най-лоши резултати.
Този период е най-опасен за хората, работещи на сменна работа, свързана и с концентрацията на вниманието. Именно в това време стават повечето аварии и произшествия, а това се дължи на сънливостта на работниците.
Когато на участниците е било позволено да спят, колкото им се иска, само хората с дълга последователност на гена са се нуждаели от почти двойна потребност от "бавен" сън - най-дълбоката фаза, която показва недостига на сън.
Според мнението на изследователите, определянето на различията в предпоставките за формиране на фазите на съня и способностите да се противостои на сънливостта е фактор, позволяващ да се избират хора пригодни за нощен труд, тъй като по този начин ще се намалят броят на авариите и проблемите със здравето на работниците, съобщава BBC.

Няма коментари: