27 март, 2007

„Кръстникът“ по малайзийски: Очистете Лъки и Фло!

Две кучета-търсачи се оказаха толкова успешни в намирането на пиратски дискове в Малайзия, че няколко главорези дават награда за убийството им, съобщи ВВС.
Черните лабрадори Лъки и Фло си създадоха опасни врагове тази седмица, след като откриха около един милион пиратски DVD и CD-та.
Според властите в страната в момента има няколко оферти за убийството на кучетата, въпреки че паричното изражение на наградата не е ясно.
Животинките в момента се намират на строго охранявано тайно място.
„Кучетата са истинска заплаха за хората, които произвеждат пиратски дискове – затова има и нареждане те да бъдат елиминирани“, коментира Фирдаус Закария, директор в Министерството на вътрешната търговия и потребителите.
Шестима души бяха арестувани, когато този понеделник кучетата отведоха полицията до купища пиратски дискове на стойност 3 милиона долара.
Животните са обучавани в Северна Ирландия, където са придобили умението да подушват миризмата на поликарбонатите – химикали, използвани при производството на дискове.
Малайзия е център на разпространението и търговията с пиратски филми, музика и игри в Азия.
Според данни на Motion Picture Association of America /MPAA/, само за миналата година големите лейбъли са загубили 1.2 милиарда долара заради пиратството в азиатския регион.
Говорител на организацията обясни, че Малайзия е първата страна в света, която използва кучета за намиране на пиратски дискове.
Подобна съдба има и кучката Агата, за чиято глава има обявена награда още през 2004 година.
Тя е лабрадор, работещ на летището в колумбийския град Летисия и е единственото полицейско куче в страната, за чиято глава има обявена награда от наркотрафикантите, на които им е писнало да им конфискуват стоката.

Няма коментари: