27 март, 2007

Изложба в Литовския парламент организира ЕС

Днес се открива изложба на Председателството на ЕС в литовския парламент. В Европа на 21-ви век държавите-членки на ЕС се изправят заедно пред предизвикателствата на съвремието и бъдещето. При това те налагат световни стандарти. Така европейците са водещи в много ключови браншове днес като новите енергийни източници или сателитното разузнаване, свързано с околната среда.
Европейският съюз си поставя големи задачи и в сигурността на храните, сигурността на продуктите, при равнопоставеността на половете и образователната област. 55 процента от помощта за развитие в световен мащаб се предоставя от ЕС.
Изложбата е със заглавие "Добър ден! Тук говори Европа" и ще бъде разпространена в повече от 70 държави на света и на 22 езика. Във Финландия изложбата ще бъде открита от финландския външен министър, а в Рим - от комисар Франко Фратини. Тя ще бъде показана на главната гара в Хелзинки, на летището в Рим и Неапол и в австрийския и литовския парламент.
Въвеждащи са снимки и кратки текстове в областите на науката и техниката, икономиката, културата, както и обществото, които показват световно равнище за Европейския съюз. Избраните мотиви подкрепят възникването на европейската идентичност, при коета Европа се поставя в глобалния контекст и успехите на европейското сътредничество.
Доколкото Германия по време на своето Председателство рекламира успехите на европейската интеграция, самата тя се рекламира като страна на убедените европейци.
Днес литовската версия на изложбата ще бъде показана в галерията на Сейма на литовския парламент във Вилнюс и ще бъде открита от председателя на парламента и посланика Хайнсберг. След определения период ще последва турне на изложбата в шест от най-големите градове на Литва.
Повече информация може да получите в сайта www.aktion-europa.de

Няма коментари: