15 август, 2014

Канадец се бори за правото си дa се снима с гевгир на главата

Свещеник в Църквата на летящото спагетено чудовище се бори за правото си да се снима в официален документ с гевгир на главата, съобщава в. "Дейли мирър".

36-годишният Оби Канюел настоявал неговата застрахователна компания да приеме негова снимка с пластмасова цедка за макарони върху темето. Последователят на майтапчийската религия, обожествяваща измисленото Летящо спагетено чудовище, изтъкнал, че религиозните му убеждения го задължавали да се снима именно по този начин за официални документи.

Но служителите от Застрахователната компания на Британска Колумбия любезно попарили верското чувство на г-н Канюел. Те му обяснили, че не съществува религиозна норма, която да му попречи да си свали гевгира от главата и именно така да се фотографира за новата снимка на изтеклата му шофьорска книжка.

"Пастафарианецът" Канюел възразил, че не може една административна служба да определя какви ритуали той да следва.

Пародийната религия Църквата на летящото спагетено чудовище беше създадена в САЩ през 2005 година. Тя бе плод на реакцията на атеистите, които протестираха срещу решението на властите в щата Канзас да разрешат преподаването на теориите за божественото сътворение в обществените училища. Според пастафарианците създател на цялата вселена не бил Бог, а Летящото спагетено чудовище. Вероизповеданието отбеляза първия си голям административен успех в Австрия през 2011 година. Тогава неговият последовател Нико Алм успя да си издаде официална шофьорска книжка, на която е заснет с метален гевгир за макарони на главата.

Австрийският КАТ не можа да откаже фотоса му, защото той носел кухненската цедка по религиозни причини. Алм набрал смелост да се снима с любимата си украса, след като научил, че австрийските власти вече позволяват да се носят религиозни символи при издаването на снимки за официални документи.

Няма коментари: