16 август, 2014

Куче бе избрано за кмет на американско село

Фермерското куче Дюк бе избрано за кмет са село Корморант в щата Минесота, съобщи ИТАР-ТАСС.
Дюк с голямо преимущество победи местния магазинер Ричард Шербрук, твърди телевизия Си Би Ес. Кучето е много популярно. Познават го всички 12 жители на селото. И то като тях е редовен посетител на местната кръчма.Селяните вярват, че Дюк е много важен за тяхната безопасност, защото посреща със силен лай минаващите през селото автомобили и така ги заставя да намалят скоростта.
Кметската длъжност в Корморант е почетна, задълженията се изпълняват на обществени начала. Мандатът е една година. Дюк встъпи в длъжност в събота.
За церемонията са го завели на фризьор, за да го срешат добре. Купили са му и костюм с цилиндър. Фирма производител на кучешка храна вече му е осигурила запаси за една година от своята продукция.

Правото да бъдеш избран в САЩ се тълкува толкова широко, че Дюк съвсем не е най странният кандидат. Негови предшественици са лабрадорът Боско, който от 1981 до 1994 г. беше кмет на селището Санол в Калифорния, както и котката Стъбс, която през 1997 г. бе избрана за кмет на градчето Талкитна в Аляска. Още през 1968 г. "млади интернационалисти" издигнаха шопара Пигас Безсмъртни за кандидат за президент на САЩ.

Няма коментари: