16 август, 2014

Милионер в евро, но само на хартия

Мартино Шалпи от южната италианска област Пулия вече 33 години води съдебна война, за да получи милиони евро, които е спечелил на тотализатор.

През ноември 1981 година Шалпи, който тогава е амбулантен търговец в Мартина Франка в провинция Таранто, пуска фиш с минималните две колонки и познава всичките 13 крайни резултати от футболните мачове. Тиражът се оказва труден и максималната печалба му носи 1 милиард италиански лири.

Съгласно правилника носителят на голяма печалба трябва да се обърне към районната управа на тотализатора, който се ръководи от Италианския национален олимпийски комитет (КОНИ).

Той отива в областния център Бари, но там му казват, че отрязък от фиш с такава печалба не е пристигнал. Шалпи се връща за обяснения в магазинчето за тютюневи изделия в Мартина Франка, където е пуснал фиша, но бива изгонен и срещу него е подаден съдебен иск за отправени заплахи. Впоследствие съдът го оправдава, но
неприятностите продължават.

КОНИ и Финансовата полиция съвместно го обвиняват, че е фалшифицирал останалия в него отрязък от печелившия фиш. През 1987 година е окончателно оправдан и допълнително назначената съдебна експертиза доказва, че неговият отрязък от фиша е автентичен.

Състав на Римския съд нарежда през 2012 година на КОНИ да обезщети Шалпи в размер на 2,4 милиона евро, но и тази сума остава неизплатена. В момента е в ход следствие на римските магистрати срещу двама адвокати и срещу бившия началник на районния тотализатор в Бари, които са обвинени във фалшифициране на документи.

Междувременно неизплатената печалба, която от 1981 година е депозирана в банка, е нараснала на 3,9 милиона евро.

Мартино Шалпи вече е на 61 години и е безработен, съпругата му го е напуснала, а жилището му е поставено под запор, тъй като разноските по 33-годишната съдебна война са стигнали 400 хиляди евро. Никой не се наема да прогнозира изхода от този конфликт.

Няма коментари: