28 май, 2017

Нервак подаде жалба срещу кукуригащ петел


Нервак от Кричим се ожали в Регионалната здравна инспекция в Пловдив срещу петел на свой комшия. Пернатото не спирало да кукурига и това ужасно много дразнело съседите.

Кукуригането почвало от ранни зори и петелът не млъквал почти през целия ден, а от околните къщи хората не можели нито да подремнат на отворени прозорци, нито да се наспиват рано сутринта. Затова един от съседите на неуморния петел решил да се ожали от птицата в РЗИ, пише "Монитор".

„В топлия сезон птиците стават по-активни и тормозът се засилва. Освен петел, комшията има и много кокошки, които също кудкудякат силно”, пишело в жалбата. Подателят й не спира до там да се оплаква, а е категоричен, че институциите трябва да се намесят и да озаптят кукуригащия петел.

„Децибелите на петела ли да мерим?”, се чудят инспекторите от РЗИ – Пловдив, откъдето са препратили странната жалба до местната администрация в Кричим и до ветеринарните власти. Те трябва да преценят дали съседът на нервака има повече птици от разрешения им брой. В местната администрация в Кричим също са шокирани от безумното жалване.

„Разбира се, че петелът ще кукурига, а кокошките ще кудкудякат. За първи път имаме подобен казус”, се чудят и маят и там.
Според шефът на съветниците в Кричим Ани Хаджиева няма законово основание за налагане на санкция на собственика на пернатите. Причината е, че в общинската наредба за чистота и реда в общината няма ограничение колко животни да бъдат отглеждани за лични нужди, като има само изискване профилактиката и лечението им да се извършват от лицензирани ветеринарни лекари.

Няма коментари: