22 януари, 2007

Висшистките повече залитат към чашката

Жените между 20 и 30 години, които имат висше образование, са с 45% по-склонни към пиянство, отколкото по-малко образованите им връстнички. Това сочат резултатите от изследване, публикувано в медицински журнал, пише британският в. "Дейли телеграф".
Проучването разкрива, че сред представителките на нежния пол, навършили 40, се наблюдава обратната тенденция: склонността към злоупотреба с алкохол при по-слабо образованите е между 2 и 7 пъти по-висока, отколкото при дамите с висше.
Според учените тази статистика има просто обяснение. Жените с по-ниска степен на образование по правило раждат деца между двадесетата и тридесетата си година и в този период се въздържат от прекомерна консумация на алкохол.
При мъжете ситуацията е различна. Независимо от възрастта, по-необразованите са с 63% по-склонни към пиянство от добре "изучените".
Барбара Джефрис от института по детско здраве в Лондон, която е един от авторите на изследването, е проучила навиците на 11 500 британци и британки, родени в една и съща седмица през март 1958 г.
Изследването класифицира като "прекомерна" консумацията наведнъж на 10 и повече алкохолни единици (това е равно на пет бири или пет чаши вино) за мъжете и 7 единици (3,5 бири или 3,5 чаши вино) за жените.

Няма коментари: