27 януари, 2007

Защо извънземните не са ни открили досега

Датският учен Расмус Бьорк, физик от Института "Нилс Бор" в Копенхаген, чрез компютърно моделиране доказва, че извънземните не са се свързали досега с нас, тъй като просто не са имали време да ни открият, съобщиха сп. "Ню сайънтист" и в. "Гардиън".
Извънземните си остават най-голямата загадка в космоса. Физиците я наричат парадокса на Ферми, в чест на италианския лауреат на Нобелова награда за физика Енрико Ферми.
Парадоксът на Ферми гласи, че основателното предположение на учените във Вселената да има много цивилизации е съвсем несъвместимо с пълното отсъствие на признаци за тяхното съществуване. Великото мълчание на Вселената е едно от най-интересните и важни "чудеса", на което трябва да се обърне много сериозно внимание.
Датският учен е на мнение, че може би най-накрая е намерил решението на този парадокс. Според него извънземните досега не са ни открили, защото не са имали достатъчно време. До този извод Расмус Бьорк е стигнал, като е използвал компютърен модел на нашата галактика Млечния път.
Физикът заложил в програмата, че една цивилизация е изстреляла осем междугалактически космически сонди, за да търсят живот във Вселената. Когато се оказали в космоса, всички те са изстреляли по 8 мини сонди, които са се насочили към най-близките звезди и са започнали търсенето на обитаеми планети там. Бьорк ограничил своето изследване върху сонди, които изучават слънчеви системи в т.нар . "обитаема галактическа зона" на Млечния път.
Там тези системи са разположени достатъчно близко до центъра, за да притежават необходимите елементи за формиране на твърди планети, на които е възможен живот, но са достатъчно далече, за да избегнат удар на астероиди, както и негативното въздействие на радиационните лъчи.
Ученият е открил, че дори извънземните космически кораби да са се движили със скорост 30 000 км в секунда, което е 10 пъти по-малко от скоростта на светлината (скоростта, която космическият апарат на НАСА "Касини" развива по пътя към Сатурн, е 32 км в секунда), ще са нужни 10 милиарда години, за да бъдат изследвани само 4% от нашата галактика.
Подобно на човешката, извънземната цивилизация би могла да съкрати времето на търсене като прехваща телевизионни и радиосигнали. Дори извънземните да са създали екзотична форма на транспорт, която за две седмици би прекосила нашата галактика, за да ни намерят, щяха да са им необходими милиони години, твърди Бьорк.
В галактиката ни има толкова много звезди, на които може да съществува живот, но дали ние някога ще успеем да осъществим контакт с тях? Не и докато сме живи, твърди датският учен.

Няма коментари: