27 януари, 2007

В Холандия е открита първата аптека, която продава официално наркотици

В холандския град Грьонинген вчера бе открита първата аптека, която официално продава леки наркотици от индийски коноп.
Съобщението е на холандско радио. С рецепта там може да бъде закупен наркотик на по-ниска цена, отколкото в останалите аптеки и дори от кафенетата, където леките наркотици са достъпни за всички желаещи. Аптеката е открита по инициатива на бившия общинар Флер Ваудстра и съюза на пациентите към асоциацията "Марихуана за медицински цели".
Индийския коноп за нея се отглежда от грьонингенската фирма "Бедрокан" и се доставя от бюрото "Медицинска марихуана" към холандското министерство на здравеопазването. В Холандия има около 15 000 болни от СПИН, рак и други болести, които се нуждаят от наркотици предимно като болкоуспокоително. От 2003 г. наркотиците за тази цел могат да бъдат получени в страната с рецепта.
Повечето застрахователни компании обаче не покриват разходите за закупуване на наркотици с лечебно предназначение. Затова често болните купуваха необходимото им средство в кафенетата, където наркотиците често са замърсени с пестициди, пясък и малки частици метал.
Аптеката в Грьонинген има право да доставя наркотици от индийски коноп по рецепта на цялата територия на Холандия. Тя се намира под контрола на официална инстанция - Инспекцията по здравеопазване.

Няма коментари: