21 февруари, 2007

Сутиенът стана на 100 години

На 19 февруари 2007 г. съвременният сутиен, най-мощното оръжие за съблазняване, неотменната част от дамския тоалет навърши 100 години, съобщи в. "Република".
Под формата на превръзка сутиенът е изобразен за пръв път на мозайка във вила Армерина (вила в Сицилия от III век пр. Хр.). Неговият съвременен прототип се появява във Франция, а американците го модернизират и му придават формата, запазила се вече цял век.
Първоначално по френски сутиенът е бил наречен "поддръжка за гърдите". В действителност той много напомнял поддържащия бюста корсет. През 1907 г. сп. "Вог" публикува под името "brassiere" снимки и модели на първите сутиени, които приличат на съвременните.
Първият патент за изобретяване на сутиена е издаден през 1914 г. Богатата нюйоркчанка Мери Фелпс Якоб регистрира марката на своето изобретение под името "Caresse Crosby". А по-късно я отстъпва на компанията Warner за 1500 долара. Изобретението представлява сутиен без корсет.
През 1917 г. военната промишленост подтиква американските жени да се откажат от сутиените, по които има метални детайли. Тази мярка дава възможност да се направи икономия на 28 000 тона метал и да се построят два военни кораба. До 20-те години на ХХ век преобладават модели, които намаляват гърдите. Но през 30-те години руската емигрантка Ида Розентал основава в САЩ заедно със съпруга си предприятието Maidenform, в което за пръв път произвеждат сутиени с различни по размер чашки и еластични закопчалки.
През годините на Втората световна война, благодарение на изобретения през 1938 г. найлон, започва нашествието на синтетичните тъкани, които заместват липсващите естествени материи като коприна и памук. 50-те години са епохата на красивите жени с привлекателни форми. Появяват се сутиени с подплънки, предшестващи моделите push-up, които е използвала дори актрисата Мерилин Монро.
През 60-те години гърдите и сутиените се оказват извън закона, свидетелство за което е успехът на модела Туиги с нейния нулев размер гърди. През 1968 г. феминистки изгарят сутиените си, включително и през сградата, където се провежда финалът на конкурса "Мис Америка". Тогава сутиенът е признат за главен символ на дискриминацията и неравенството на половете.
През 1994 г. се появява Wonderbra, модел, който помага дори на най-ненадарените. През същата година започва и използването на свръхмодерни технологии за производство на бельо.
Краят на второто хилядолетие и началото на третото са белязани от триумфа на пищната гръд, истинска или изкуствена, от увеличаването на гръдната обиколка с помощта на сутиени или пластични операции. Сега промишлеността предлага всевъзможни сутиени, нови и нови модели: с променящ се цвят в момента на овулация; суперобемен, който при желание може да се надува с копче; с микрочип за измерване на сърдечния ритъм и налягането; сутиен "Армагедон" със сигнализиращо при опасност от небето устройство; сутиен от титан, запомнящ формата на гърдите при първо обличане; сутиен от еко кожа; с хелий, който може да се постави за няколко секунди в микровълнова печка, за да предпазва по-късно дамата от студа.

Няма коментари: