04 февруари, 2007

81 % от хората са против кльощавите манекенки

Американската модна индустрия издаде наръчник, чиято цел е да разубеди дизайнерите да наемат нездрави и твърде кльощави модели, но тези съвети бяха определени от критиката за твърде неубедителни, съобщи днес ДПА.
Наръчникът съветва модните компании да се научат да разпознават ранните предупредителни признаци за хранителни нарушения, да изискват от моделите с такива проблеми да търсят медицинска помощ, да осигуряват здравословни храни, да поддържат здравословна среда и да не наемат момичета под 16 годишна възраст.
Модните автори обаче остро критикуваха съветите, които са изцяло препоръчителни, с твърдението, че те едва ли ще повлияят особено върху използването на твърде слаби модели в ревютата. Нюйоркският блог Гоукър сравни съветите в наръчника със самите модели - "кльощави, кокалести, беззъби, вяли и анемични".
Мнението на обикновените хора също е показателно. В онлайн проучване на Нилсен къмпани (Nielsen Company), цитирано от Ройтерс, 81 процента от потребителите или четирима от всеки пет са заявили, че манекенките и знаменитостите са "твърде слаби". В анкетата са участвали 25 000 души от 45 страни в света. Резултатите показват, че потребителите в Южна Америка са настроени изключително против суперслабите модели - 91 процента от аржентинците и 89 процента от бразилците поддържат мнението, че моделите са твърде кльощави.
Онлайн допитването показва и връзка между възприятието за "слаб" и качеството на живот в съответната страна. Тези с най-висок стандарт на живот - Норвегия, Нова Зеландия, Швейцария и Австралия са най-яростните критици на модната индустрия - за 94 процента от техните жители моделите са много слаби.
Допитването показва, че 89 процента от американците, британците и французите са против ултра-слабите модели. Най-малко са противниците на този образ в азиатските страни - само 59 процента от виетнамците, 64 процента от индийците и 63 процента от японците смятат, че модните икони и знаменитостите са твърде слаби.

Няма коментари: