04 февруари, 2007

Венеция започна борба с гълъбите

Венецианската община обяви война на един от символите на Венеция и атракция за милионите туристи - гълъбите на площад "Сан Марко", предаде АНСА.
Венецианските градоначалници имат намерение да прокудят гълъбите от площада с аргумента, че те може и да придават чар на града, но пренасят болести. Сред един от мотивите за това решение на венецианското кметство е и фактът, че изпражненията на гълъбите разяждат плочите на площада "Сан Марко" и повишават риска от много по-големи наводнения през зимата, когато морската вода неизбежно залива крайбрежните участъци на Венеция.
С прогонването на гълъбите от "Сан Марко" се е захванал общинският съветник по търговията Джузепе Бертолуси. Планът за изгонване на гълъбите от Венеция вече започна да се прилага от миналата година, когато управата на града подобно на други европейски градове забрани на минувачите да хранят пернати в останалите части на града с изключение на площад "Сан Марко".
Вторият етап от плана ще бъде закриването на двайсетте щанда за продажба на храна за гълъбите - бизнес, от който се препитават доста хора. За тях обаче ще бъдат осигурени алтернативни работни места. Засега обаче управата на Венеция не планира да имитира Лондон и да "ангажира" ястреби, за да се борят с гълъбите или както венецианските градоначалници ги наричат "летящите плъхове".
Борбата с гълъбите от площад "Сан Марко" е последният етап от кампанията на управата на Венеция да изгони от улиците на града всякакви животински видове, носещи зарази и болести. Кампанията стартира през 2000 г. Тогава при бомбено нападение срещу сградата на местния съд бяха нанесени щети на уличната настилка. А под уличните павета се показаха доста охранени плъхове.
За да бъде намалена популацията на плъхове в града, управата затегна контрола върху събирането на отпадъците, започна да заплаща суми на хората, събрали и предали отпадъци през уикендите и по празниците, закри откритите сметища по периферията на града и вкара в действие нови сметосъбирателни коли и корабчета. После в борбата срещу гълъбите управата нареди да се разрушават гнездата на птиците и задължи жителите на Венеция да почистват редовно первазите на прозорците си.

Няма коментари: