04 февруари, 2007

"Форбс" класира най-скъпите острови в света

Класация на най-скъпите частни острови в света, които могат да бъдат купени, пусна тази седмица сп. "Форбс".
Най-скъпият остров към днешна дата е Вату-Вара - екзотично късче рай, част от островите Фиджи и е в съседство с късчето суша, на което живее актьорът Мел Гибсън. Неговата цена е 75 млн. долара.
Има хиляди малки острови от архипелага Фиджи, но повечето са неизползваеми заради малките им размери, изолираност или липсата на вода за пиене. Vatu Vara е един от шестте острова, които се предлагат за продан. В момента той е притежание на японски художник, който живее в Лос Анджелис от много години.
Островът често е наричан "Остров шапка" заради необичайната му форма. Ширината му е 2 мили, има изградени комуникации - покритие за мобилни телефони, сателитна връзка и интернет. Достъпът до него може да се осъществи по въздух - с хеликоптер, или по вода. Това е един от най-красивите и девствени острови в Южния Пасифик.
Второто място в класацията е заето от остров Ронде, намиращ се на територията на Гренада. Той се продава на цена 70 милиона долара. Третото място си разделят остров един от Вирджинските острови на САЩ, и мексиканският остров Сералво (Cerralvo). Двата струват по 45 млн. долара.
За тези, които не искат да си купят остров, списанието публикува класацията на късчетата суша, които се дават под наем. На първо място тук е бахамският остров Муша Кей (Musha Cay), който може да бъде нает за 325 000 долара на седмица. На второ място е поставен друг бахамски остров - Нигард Кей (Nygard Cay), на който седмичен престой излиза "само" 245 000 долара. Третото място е заето от намиращият се във Френска Полинезия остров Моту Тане (Motu Tane), който може да бъде нает за седмица срещу 230 000 долара.
Нека припомним, че неотдавна сп. "Форбс" публикува класацията на най-скъпите къщи, които могат да бъдат купени. На първо място бе домът, който се строи от милиардера Тимъти Бликсет. Той струва 155 млн. долара, а това е два пъти повече от цената на най-скъпия остров, който се продава в света.

Няма коментари: