13 февруари, 2007

93-годишен италианец ще лети с НАСА

На 6 април Чезаре Масано от Торино ще навърши 93 години, но в момента не носи дори очила. След по-малко от два месеца той ще полети в орбита от писта на НАСА във Флорида.
Оплешивелият, но здрав и жилав старец ще бъде нещо като опитно зайче за експертите от НАСА, които ще изследват реакциите на организма му. Масано ще облече биомедицински екип, който ще предава за изследване различни данни - от пулса до кръвното му налягане.
Облеклото на италианския дядо е изработено от специална суперчувствителна тъкан. Прилепнала до тялото, тя е в състояние да предава на разстояние физиологичните му показатели.
Предвижда се извършването на минимум 18 и максимум 40 параболи в състояние на безтегловност на ниво 0,16 г и 0,32 г. За тази цел ще бъде използван добре адаптиран "Боинг" 727-200. Той ще се качва рязко на 13 хиляди метра височина, след което още по-рязко ще се хвърля надолу. В програмата на Чезаре Масано е предвиден и полет извън атмосферата с 5 минути в абсолютна безтегловност. За тази цел ще бъде използван SpaceShip Two Explorer.

Няма коментари: