04 февруари, 2007

Плувец поема по Амазонка

Плувец, който преплувал Ян Дзъ, Мисисипи и Дунав, ще опита да стане първият човек, плувал по цялата дължина на Амазонка.
Мартин Щрел, познат като "човека риба", планира да изплува близо 5400 км. от Перу до Бразилия, въпреки опасностите по трасето. Най-голямата река в света е дом на пирани и крокодили.
Щрел признава, че има рискове, но това е негова мечта. По пътя го очакват много капани - отровни сладководни скатове, акули, пирани, анаконди, бързей, водовъртежи и приливи и отливи. Но Щрел гледа философски.
Пред Би Би Си той сподели: "Загрижен съм, разбира се, но ако мисля за тези неща, никога нямаше да скоча във водата". Запитан за рибата нож, която влиза в тялото през пениса и може да бъде отстранена само хирургически, плувецът остава непоколебим: "Никога не уринирам директно във водата, а винаги в плувките си".
Той изрази увереност, че всичко ще мине по план заради най-щателното планиране и подкрепата от страна на неговите помощни екипи.
Над 45 души, сред които лекари и треньори, ще го придружават през Перу и Бразилия. А ако бъде нападнат или се уплаши, ще може да разчита на въоръжените членове на свитата си.
Щрел планира да приключи плуването си след 70 дни, което означава, че ще изминава по около 85 километра на ден. Ако успее, той ще може да прибави и това завоевание към останалите си рекорди. Щрел вече е вписан в Книгата на Гинес като първият човек, преплувал Дунав, Ян Дзъ и Мисисипи.

Няма коментари: