13 февруари, 2007

Любовта за жените днес е средно статистически хубавец

Преобладаващото схващане е, че когато една жена търси любов, я привличат ергени с хубава външност, висока заплата, бърза кола и престижна работа.
Екипът на Саймън Чу от Университета на Централен Ланкашир (Великобритания) обаче е открил с изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф", че жените в действителност предпочитат добре изглеждащи мъже със средно социално положение и сравнително добра работа. Дамите изглежда смятат, че идеалните мъже са "прекалено добри, за да са истински" и връзката с тях няма да продължи дълго.
Те също се опасяват, че такъв мъж по-лесно ще им изневери, няма да им посвещава достатъчно време и да участва в отглеждането на децата. Психолозите снимали 60 мъже на възраст между 20 и 30 години и помолили 186 британски студентки на възраст около 23 години да оценят физическата привлекателност на мъжете по 3-степенна скала.
Подбрани били по 6 мъже с много привлекателна, средно привлекателна и непривлекателна външност. Всяка от снимките била придружена с профил на мъжа: възраст, какво търси у евентуалната си партньорка и каква е професията му. 18-те различни професии включвали високо престижни професии като архитект и директор на компания, средно престижни постове като учител или пътнически агент и накрая ниско престижни професии като сервитьор, пощальон и градинар.
Към всяка фотография имало и визитки от типа на: "25-годишен архитект с приятен характер и чувство за хумор желае отзивчиво момиче за компания и приятелство" или "25-годишен учител, забавен, дружелюбен, обича веселието, търси земни момичета за прекарване на времето".
Изследването, което е публикувано в сп. "Личност и индивидуални различия", показва, че когато се водят само от външността, студентките оценявали най-високо мъжете с най-хубава външност.
Когато взимат предвид социално-икономическото положение на мъжете, момичетата предпочитат привлекателни мъже със средно престижна професия пред мъже с хубава външност и високо престижна професия. Последните изглежда са смятани за прекалено идеални.
Другото обяснение е, че жените, особено тези, които се надяват да направят собствена кариера, подсъзнателно преценяват какво време биха могли да посветят тези мъже на отглеждането на деца.

Няма коментари: