13 февруари, 2007

Мухата лети на автопилот

За да избегнат риска да се блъснат в някое препятствие, докато летят, насекомите минават на автопилот, който обработва визуалната информация, за да изпрати електрически импулси до крилцата и да коригира полета, уверяват френски изследователи, цитирани от Франс прес.
Специалистите по биороботика Никола Франческини, Франк Рюфие и Жюлиен Серес от Средиземноморския университет в Марсилия и Френския национален център за научни изследвания са открили автоматизъм, кръстен от тях "регулатор на оптичния поток". Резултатите от изследването им са публикувани в сп. Current Biology. За да изяснят мистерията около впечатляващите способности на мухите и пчелите, тримата изследователи създали компютърен модел на полета им въз основа на резултатите от експерименти с миниатюрно хеликоптерче с тегло 100 грама, кръстено Октав.
То е снабдено с оптични датчици, вдъхновени от окото на муха. Когато насекомо или дори пилот лети над земната повърхност, нейният образ се движи отпред назад в предната част на визуалното му поле, създавайки "оптичен поток". Става дума за ъгловата скорост, с която се движат контрастите на терена. Онова, което изследователите от Марсилия са нарекли "регулатор на оптичния поток", е автоматизмът, който позволява този поток да бъде поддържан като постоянна величина.
Ако насекомото промени скоростта си, "регулаторът" променя височината на полета така, че съотношението между тези две величини да остане постоянно. Ако има насрещен вятър, насекомото лети по-бавно и "регулаторът на оптичния поток" го заставя да лети на по-малка височина, за да може движението на образа на земната повърхност отпред назад в предната част на визуалното му поле да остане същото. Това обяснява защо насекомите летят на по-малка височина при насрещен вятър и се издигат на по-голяма височина, когато вятърът духа в гръб. В основата на тези удивителни способности са неврони детектори на движението, скрити в "кокпита" на насекомото, уточняват френските изследователи.

Няма коментари: